Unit Converter (Mértékegység átváltó)

Az EuroOffice UnitConverter (Mértékegység Átváltó) megkönnyíti a különböző mértékegységek közötti átváltást.

Első indításkor több új menüpont is felkerül az EuroOffice menürendszerébe. Egyrészt a Súgóban megjelenik “EuroOffice Mértékegység Átváltóról” elnevezésű almenü, valamint a Szövegszerkesztőben, a Számolótáblában (Munkafüzetben), a Rajzolóban és a Bemutatókészítőben az Eszközök menüben a “Mértékegység átváltás” menüpont. A Szövegszerkesztőben ezen kívül még egy további menüpont is megjelenik, a “Kijelölés átváltása”.

A program két kismértékben különböző változatot tartalmaz. Az egyik a “Mértékegység átváltás” menüpontból érhető el. A “Mértékegység átváltás” menüpontra kattintva egy dialógusablak jelenik meg. Ebben először az átváltandó mértékegység típusát kell beállítanunk (pl. hosszúság, nyomás, stb.). Ezt követőben a második sorban található legördülő menükben megtalálhatjuk a kiválasztott típushoz a kiterjesztés által hozzárendelt mértékegységeket. Az elsőben kell beállítani az átváltandó mértékegységet, s az alatta található szövegmezőbe kell beírni ennek értékét. A jobb oldali legördülő menüből azt a mértékegységet kell kijelölnünk, amelyre az átváltást el kívánjuk végezni. Az átváltás eredménye a jobb oldali (nem szerkeszthető) szövegmezőben jelenik meg. A konverzió minden esetben végbemegy, amikor valamelyik jelölőmezőben új elemet választunk ki, vagy a bal oldali szövegmezőben a kívánt érték beírása után Entert ütünk. A Kilépés gomb bezárja a dialógusablakot.

A Szövegszerkesztőben a dialógusablakon elérhető az “Eredmény beillesztése” gomb is, mely a kapott eredményt beilleszti az aktuális kurzormutató helyére.

A második – összetettebb – változat csak a Szövegszerkesztőben érhető el. Ez képes a programba beépített mértékegység lista alapján felismerni egy adott mértékegységet. Ha a szövegünkben egy ilyen szerepel (pl. 351 km), akkor ezt kijelölve, majd a Kijelölés átváltása menüpontra kattintva a felugró dialógusablakban már a megfelelő típus és átváltandó mértékegység szerepel. Ezután nincs más dolgunk, mint kiválasztani, milyen mértékegységre szeretnénk áttérni. A konverzió elvégzése után a kijelölt részt a kapott eredménnyel le is cserélhetjük (OK lenyomása), de ettől el is tekinthetünk (Mégse gomb lenyomása). Az előző dialógusablakhoz képest még egy további sor is található ebben az esetben, ahol a legördülő menüből az eredményül kapott mértékegység szöveges reprezentációját választhatjuk ki. Az egyéb bejegyzést választva a mellette található szövegmező szerkeszthetővé válik, ilyenkor saját rövidítésünket írhatjuk be.

 

 

English